Keuren en inspecteren


Contact

Wilt u meer weten over de ABUS-Hijsmiddelen? Neem dan contact op met ABUS Kraansystemen door te bellen naar: +31 30 68683-60.

Keuren en inspecteren zijn cruciale processen om de veiligheid en betrouwbaarheid van hijsmiddelen en andere apparatuur te waarborgen. De zorgplicht ligt bij de werkgever, die verantwoordelijk is voor de geschiktheid en blijvende veiligheid van de ter beschikking gestelde arbeidsmiddelen. Dit betekent dat regelmatige keuringen en inspecties essentieel zijn om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

De overheidseisen voor keuring en inspectie van hijswerktuigen, zoals beschreven in de Arbo-wet en de Machinerichtlijn, zijn minimaal. Deze vereisen onder meer dat hijswerktuigen minimaal één keer per jaar worden gekeurd door een deskundige. Hoewel de wet niet specificeert wie of wat een ‘deskundige’ is, moet u bij een ongeval kunnen aantonen dat u alles heeft gedaan om de veiligheid te waarborgen. Het is daarom belangrijk om in uw Arbocatalogus of Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) vast te leggen hoe u met uw apparatuur omgaat.

 Onze keurmeesters zijn persoonlijk EKH-gecertificeerd en voldoen aan alle afgesproken voorschriften en werkwijzen. Hierdoor zijn zij aantoonbaar deskundig en zorgen zij ervoor dat u voldoet aan uw zorgplicht. U kunt eenvoudig verwijzen naar het cahier bedrijfsvoering: Hijskranen en hijswerktuigen, uitgever SDU (oktober 2007), in uw Arbocatalogus. Door samen te werken met ABUS Kraansystemen, voldoet u aan uw wettelijke verplichtingen en kunt u rekenen op een veilige en betrouwbare keuring van uw hijsmiddelen.

EKH

De zorgplicht ligt bij de werkgever. Hij is verantwoordelijk voor de geschiktheid en blijvende veiligheid van de ter beschikking gestelde arbeidsmiddelen.

De overheidseisen met betrekking tot keuring en inspectie van hijswerktuigen zijn minimaal. Ze vloeien voort uit de Arbo-wet en de Machinerichtlijn. Zo is onder meer beschreven dat u uw hijswerktuigen minimaal 1x per jaar moet laten keuren door een deskundige. Wie of wat die ‘deskundige’ is, wordt niet aangegeven. Bij een ongeval moet u echter kunnen aantonen dat u er alles aan gedaan heeft om de veiligheid te waarborgen. In de door uw branche opgestelde Arbocatalogus of in uw verplichte Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) moet u aangeven hoe u omgaat met de apparatuur.

Onze keurmeesters zijn persoonlijk EKH-gecertificeerd en houden zich dus aan alle afgesproken voorschriften en werkwijzen. Zij zijn daardoor aantoonbaar deskundig! U voldoet aan de zorgplicht en kunt in uw Arbocatalogus simpelweg verwijzen naar het cahier bedrijfsvoering: Hijskranen en hijswerktuigen, uitgever SDU (oktober 2007). Door met ABUS Kraansystemen in zee te gaan, voldoet u aan uw wettelijke verplichtingen.

Keuren en inspecteren van hijs- en hefmiddelen

asset_image

Keuren op locatie door onze EKH gecertificeerde keurmeesters met mobiele trekbank.

Hijsgereedschappen vallen volgens de wetgeving onder gevaarlijke gereedschappen en moeten daarom aan wettelijk bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Het is daarom belangrijk om uw hijsgereedschap goed te onderhouden en periodiek te (laten) keuren door een deskundig persoon. Door de jaarlijkse keuring zijn uw hijsmiddelen veilig te gebruiken en bevordert een veiliger werkomgeving binnen uw bedrijf. Onze keurmeesters zijn allemaal EKH (Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen) gecertificeerd en inspecteren en keuren volgens fabrikantenvoorschriften, normen en wettelijke eisen. 

Inspectie en keuringstermijn zijn als volgt onder te verdelen:

  • Dagelijkse visuele controle door de gebruiker
  • Jaarlijkse inspectie door een deskundige
  • Jaarlijkse of vierjaarlijkse gehele keuring inclusief beproeving

Jaarkleuren IMO (International Maritime Organisation)